JPMorgan: Institusjoner ser ikke Bitcoin utover et spekulativt lys

18. Januar 2021

I løpet av de siste månedene har bitcoin hatt en historisk okseløp som ingen andre. Eiendelen har nådd $ 40 000 i visse uker, og som et resultat har vi hørt flere forskjellige fortellinger diskutert hva som potensielt kan få eiendelen til å øke i en slik grad.

Bitcoin er kanskje ikke det vi antar

Et av de vanligste argumentene vi har hørt er at institusjoner nå ser bitcoin i et mye mer positivt lys. De mener at bitcoin er et slags sikringsverktøy og kan sammenlignes med gull, fordi det potensielt kan holde ens formue trygg og solid i tider med økonomisk strid. Med inflasjon på vei opp og den globale økonomien lider takket være koronaviruspandemien, virker dette ganske lett å tro.

I følge forskjellige kilder er dette imidlertid ikke helt riktig. Faktisk forklarer data fra både JPMorgan og blockchain-analysefirmaet Chainalysis at mens noen institusjoner faktisk har deltatt i bitcoin-handelsområdet, utgjør de en ganske liten del av handelsenheter. Videre investerer de primært i BTC av spekulative årsaker, og ikke fordi det angivelig er en butikk med verdi.

Hvis dette er sant, er det noe skuffende at bitcoin etter 12 eller 13 år ikke har beveget seg utover den spekulative manien som først førte den til vanlig oppmerksomhet. Mens vi er glade for bitcoins økende pris, har vi vært under inntrykk i en stund nå at mange bedrifter og enkeltpersoner begynner å se bitcoin som noe mer. En eiendel som kan føre til sikkerheten til ens formue …

Hvis dette er falskt, må man vurdere muligheten for at bitcoin til tross for de enorme prisøkningene ikke har beveget seg utover første trinn på denne tiden.

Ifølge analytikere fra JPMorgan:

Vi tror at en betydelig del av fjorårets institusjonelle strømmer til bitcoin gjenspeiler spekulative investorer som ønsker å frontkjøre andre mer institusjonelle investorer med ekte penger.

Analytikerne peker på to spesifikke former for data for å bevise dette poenget. Den første er at de fleste pengene som er stasjonert i Grayscale Bitcoin Trust fortsatt tilhører forstyrrende teknologiselskaper i stedet for etablerte selskaper. Den andre informasjonen er at det meste av bitcoin som flyter rundt akkurat nå er basert på futureskontrakter i stedet for selve eiendelen.

Analytikerne fortsetter med å si:

Den skummende posisjoneringen i bitcoin-futures er en manifestasjon av denne spekulative institusjonelle strømmen. Faktisk så bitcoin-futures, det foretrukne kjøretøyet til spekulative investorer, en sterk økning i åpen interesse de siste ukene.

Hengende reguleringsklarhet er fremdeles et problem

Ifølge Jesse Spiro – sjefssjef i Chainalysis – er et av de store problemene at institusjonelle aktører fortsatt er for opptatt av reguleringsgrenser, og det er derfor de fortsatt er i en spekulativ aura. Han kommenterer:

Regulering i seg selv begrenser ikke institusjonelle investorer. En opplevd mangel på regulatorisk klarhet er.